Месец преди вота: ГЕРБ водят убедително, борбата е за третото място

Булфото (архив)
share

Избори в ситуация на пандемия - безпрецедентно. Това заяви пред БТВ социологът Боряна Димитрова по повод последното проучване на "Алфа Рисърч". 

"52,5% от българите със сигурност ще гласуват, 22,4% категорично няма да дадат своя вот, останалите 25% се колебаят. Колкото повече наближават изборите, толкова повече се вдигат процентите на желаещите за гласуване", разкри още тя. 

Ето кои седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес

15,3% от българите още не са решили за коя партия да гласуват. Това са хора, които ще преценят за гласа си по време на предизборната кампания, коментира социологът.  

Снимка: БТВ

В ситуация на трудно съставяне на правителство ще се понижи доверието в парламента, разкри Димитрова. 

54% от българите смятат, че има сериозен риск от зараза навсякъде. Това значи, че уплахата в обществото може да преобърне активността в деня на вота. 

Снимка: БТВ

Дистанцията ГЕРБ-БСП се увеличава, разкри социологът и съобщи електоралните нагласи в обществото:

28,5% за ГЕРБ

23,2% за БСП 

13,3% "Има такъв народ" на Слави Трифонов 

12,5% ДПС 

5,7% "Демократична България"

4,5% "Изправи се.бг. Мутри вън!" 

3,7% ВМРО

Снимка: БТВ

"Оспорвана е битката за третото място. ДПС започва да се мобилизира в последния момент. ДПС имат твърд електорат, а при "Има такъв народ" нещата не стоят така - там вотът е несигурен. "Демократична България" пък разчита на вот в последния момент и гласовете от чужбина", заяви социологът от "Алфа Рисърч". 

Залогът на предстоящите избори е голям. Резултатите от него ще предопределят начина на излизане от пандемията, икономическото възстановяване и способността на обществото ни да решава политическите кризи по демократичен път.

Националното представително проучване е проведено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Водещи новини

Още новини