Оказва ли натиск Каракачанов върху Борисов за Комисията по досиетата, пита Екатерина Бончева

Кадър бТВ
share

Съмнителното и плашещото за мен е, че това се прави преди изборите. Аз виждам една доста сериозна заплаха те да бъдат опорочени. Това каза в „Тази сутрин“ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

„Законопроектът, който изисква промени в Закона за досиетата, е в две части. Едната е намаляване броя на членовете в комисията на пет души, което не е най-добрата практика. Аргументът е, че по този начин бюджетът ще се оптимизира. Първоначално бяхме 9 души, след това останахме 7, но 5 членове на комисията е нещо доста застрашаващо действията й“, обясни Бончева пред бТВ.

„Втората поправка е добра. Тя ще спре една противоречива съдебна практика, която ние така или иначе не следваме“, допълни тя.

„Не мога да разбера защо е това бързане и това ме навежда на съмнението, че целта е да не бъдат обявени агентите на бившата Държавна сигурност преди изборите. Това не е само мое съмнение“, отбеляза Екатерина Бончева.

Цветанов пита кой иска затриването на Комисията по досиетата

Тя поиска Бойко Борисов да отговори на въпроса дали Красимир Каракачанов оказва натиск върху него, за да има възможност за управление в тази комисия. „Това е малко като политически COVID – не знаеш къде ще те удари и как ще реагираш“, допълни Бончева.

Според нея тези поправки не трябва да бъдат приети.

Водещи новини

Още новини