Радев призова: Излезте и дайте гласа си

Президентство
share

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас. Той пусна бюлетините си в урните в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София.

Пред журналисти той заяви: Гласувах за прозрачното и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна зелена европейска столица. Искам да призова гражданите масово да гласуват. Да не допуснат купени и корпоративен вот да определя тяхното бъдеще. Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес", подчерта президентът. "Протестният вот се изразява по друг начин и много е важно да има доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно", каза още той.

"Заради огромния брой недействителни бюлетини и сигналите за нередности ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от изборния процес. Машинното гласуване ще реши проблема с недействителните бюлетини. Много хора не отиват да гласуват и тук е огромният проблем", заяви държавният глава.

Що се отнася до думите на Макрон за българските мигранти, Радев заяви, че няма такива. "Българските граждани са граждани на свободна Европа и те имат право на свободно движение. Недопустимо е в европейската политика да се лепят подобни етикети. Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство", каза  още той и допълни, че подобни текстове от изказвания трябва да бъдат превеждани и анализирани много внимателно.

Водещи новини

Още новини