Жителите на Нова Зеландия хапват българско сирене. Родни мандри вече превземат пазара в далечната държава. Най-популярно там е бялото саламурено сирене, но кашкавалът също се радва на голям интерес, съобщава Стандарт.
Освен за Нова Зеландия нашите компании изнасят стоката си за САЩ, Италия и Испания. Все повече мандри се оглеждат за нови пазари в чужбина. Търсенето у нас е прекалено свито, а конкуренцията е огромна, затова единственият изход е да търсим ниша за стоката си извън пределите на България, коментираха собственици на мандри по време на изложението "Светът на млякото".
Фирми, които вече са успели да пробият в чужбина, споделиха, че заради недостига на суровина цялата продукция, която произвеждат, ще бъде насочена за външните пазари. Голяма част от родните млечни продукти вече ще отиват за Сърбия и Гърция. Там освен сиренето и кашкавала добре се пласира и киселото мляко, разказаха производителите.
И докато родните мандри гледат навън, гръцки и полски производители на млечни продукти търсят пазар в нашата страна, стана ясно по време на най-голямото изложение в хранително-вкусовата промишленост у нас. Чуждите фирми са готови да предлагат не само деликатеси, характерни за съответната държава, но и стоки, произведени по типично български рецепти, разказаха техните представители.