Горанов: Трябва да се обясни по-добре на хората за данък лихва

share

Притесненията на някои хора, особено на по-заможните, свързани с данък лихва, са породени от нивото на запазване на банковата тайна.

Това заяви Владислав Горанов, зам.-министър на финансите, в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7. Някои от тях не могат да обяснят откъде е произходът на парите, които са депозирали в банка. Искам да ги успокоя, че информацията за депозитите на хората няма да минава през НАП, каза той. Дебатът за новия данък се драматизира излишно. Хоратя трябва да бъдат запознати по-добре и по-обстойно какво точно представлява новия налог. Макар дебатът по темата и при нас да не беше лек, се стигна до извода, че тази мярка ще стимулира икономиката, каза още Горанов, но уточни, че разговорите по въпроса продължават. По думите му, в бюджета за следващата година са планирани около 600 милиона лева разходи за пенсии, пари за образование, здраве и култура. Това ни кара да търсим приходи за бюджета, допълни той.

Бюджетът е изпълним и стабилен. Това е бюджет на доходите. Увеличаваме пенсиите. Всички пенсионери ще получат повече от инфлацията и няма да има никой ощетен. Приходната част, макар да се различава малко от тази на МВФ, е реалистична, каза финансистът. Той заяви, че ръст в потреблението всяка година има. Освен това сега се забелязва сериозно изпреварване на вноса над износа. Затова малко над милиард повече приходи трябва да дойдат в хазната от ДДС, каза Горанов.

През 2012 преките чуждестранни инвестиции са нараснали. Това се дължи на факта, че успяхме да задържим нивата на данъчните ставки ниски. Създаваме много добри условия за чуждите инвеститори, завърши Горанов.

Водещи новини

Още новини