Цената на месото на едро е скочила с 30 на сто само за месец, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев пред "Дарик".
По думите му „браншът е буквално в шок", защото всяко предприятие е принудено да сложи върху тази надценка и разходите за труд и енергийни ресурси преди да образува цената, на която ще продаде продукцията си на едро.
Междувременно разликата между цената на едро и тази на дребно е между 45 и 50 % - както при месото и месните продукти, така и при хляба.
От началото на годината до сега консумацията на месо е спаднала с 20-22 % спрямо същия период на миналата година, заяви Кирил Вътев. Той не се нае да прогнозира какво ще се случи с цените за крайния потребител. „При нас големият проблем е рязкото поскъпване на основната суровина – месото. Лошото е, че за август поскъпва с 30 на сто, за две седмици през септември спря и отново продължи да расте. Ние вече сме буквално в шок", коментира той.
Причина за по-скъпите месни и млечни продукти е големият скок в цените на фуража, допълни Вътев. По думите му през последните две години плавното поскъпване на месото се дължи на огромното потребление, което продължава да расте в Китай и ЕС реализира огромен износ.
Председателят на федерацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева отказа да коментира как ще се движат цените на хляба, но сигнализира, че търговските надценки в бранша са изключително високи – между 45 и 50 на сто. Преди по-малко от два месеца Кукушева също обяви, че има огромна разлика между цените на едро и крайната цена на продуктите, но тогава тя бе между 40 и 45 на сто. Тя обясни, че според анализи в последните години доставната цена на хляба не е променяна, въпреки повишаващите се разходи на производителите.
От своя страна Кирил Вътев потвърди, че и при месото и месните продукти надценките са същите.