Пекар: Когато се наложи повишение на цените, има и отлив на клиенти

Novini.bg/ Canva
share

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли намаляването на ДДС за брашното и хляба за още година. Припомняме, че преференциалната ставка отпадна от 1 януари и от 0% отново е 20%.

Цените на хлебните изделия веднага скочиха, а как производители и търговците определят за колко да ни продават?

Хлябът в Монтана поскъпна с между 5 и 20%

Бтв провери една от столичните пекарни за разликата в цените. Оказва се, че цената на най-масовия хляб от 1,45 лв. е повишена на 1,70 лв., а ръчният хляб е станал от 1,70 на 2,10 лв.

Повечето производители казват, че смятат да увеличат цените си с около 20%, така че да изравнят загубите, които се очаква да имат след връщането на ДДС.

Невена Айвазова е собственик на пекарна в София. Казва, че макар и не с 20%, и при нея е настъпила актуализация на цените на хляба.

„Нашият хляб е ръчен, с квас, което само по себе си предполага по-висока цена от нормалния заводски хляб и когато се наложи повишаване, най-нормалното е да има и отлив на клиенти“, обяснява Невена

По думите ѝ актуализацията на цените идва не само заради връщането на ДДС, а и заради поскъпналите продукти – като сол, брашно и олио.

Водещи новини

Още новини