Разходите за труд на работещите се увеличават

share

По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2012 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.8% спрямо второто тримесечие на 2011 г., като увеличението в индустрията е 2.5%, а в услугите - 8.9%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2.1%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 16.3%, „Други дейности" - 14.7%, и „Професионални дейности и научни изследвания" - 10.8%, а най-нисък - в „Държавно управление" и „Финансови и застрахователни дейности" - съответно 0.5 и 2.0%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 3.9%, и „Строителство" - с 2.1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5.9% спрямо второто тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0.2%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от (-3.9%) за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" до 17.4% за „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети".


 

Водещи новини

Още новини