Проблемът с недостига на работна ръка у нас се задълбочава

Novini.bg/ Canva
share

Търси се логично и лесно решение на проблема с недостига на работна ръка у нас - проблем, който до преди няколко години беше преди всичко сезонен, а вече е целогодишен. Оказа се обаче, че държавата, синдикатите и работодателите са на различни позиции за това какво може да се направи. 

Славата на родното винопроизводство отдавна е напуснала границите на България. Част от нея се дължи на особеното внимание, което винарите отделят на гроздето. 

Винарите се ръководят от философията, че 80% от качеството на едно вино се създава в лозята, казва Светла Маринова - създател на семейна бутикова винарна от Северозападна България. Всички вина на тази изба са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно - 1000 дка грозде се берат ръчно, за да може от тях да се произведе висококачествен продукт. Проблемите им обаче идват от хората - не само че са малко, но са и неефективни като работници. Маринова допуска, че това може да ги накара да направят компромиси и да механизират брането. 

Заради липса на работна ръка, винари пускат комбайни в лозята, други пък търсят да наемат работници от чужбина. 

Бизнесът ще има нужда от 262 000 работници и специалисти в следващата година

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче наемането на работници от трети страни не решава проблема. Той отбеляза многото българи, които стоят без работа.

И цитира данни на НСИ, според които само в София 14% от младежите нито работят, нито учат. 

Бизнесът не иска да убеждава никого в нищо. Очаква държавата ако не му съдейства, то поне да не му пречи. Наемането на работници е процес, който се случва не заради, а въпреки обичайната бюрократична машина, разказва Тони Йорданов, който освен лозя и винена изба, има и строителен бизнес и за него наема работници от Узбекистан,, пише БНР.

Водещи новини

Още новини