Търси се логично и лесно решение на проблема с недостига на работна ръка у нас - проблем, който до преди няколко години беше преди всичко сезонен, а вече е целогодишен. Оказа се обаче, че държавата, синдикатите и работодателите са на различни позиции за това какво може да се направи.
Славата на родното винопроизводство отдавна е напуснала границите на България. Част от нея се дължи на особеното внимание, което винарите отделят на гроздето.
Винарите се ръководят от философията, че 80% от качеството на едно вино се създава в лозята, казва Светла Маринова - създател на семейна бутикова винарна от Северозападна България. Всички вина на тази изба са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно - 1000 дка грозде се берат ръчно, за да може от тях да се произведе висококачествен продукт. Проблемите им обаче идват от хората - не само че са малко, но са и неефективни като работници. Маринова допуска, че това може да ги накара да направят компромиси и да механизират брането.
Заради липса на работна ръка, винари пускат комбайни в лозята, други пък търсят да наемат работници от чужбина.
Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче наемането на работници от трети страни не решава проблема. Той отбеляза многото българи, които стоят без работа.
И цитира данни на НСИ, според които само в София 14% от младежите нито работят, нито учат.
Бизнесът не иска да убеждава никого в нищо. Очаква държавата ако не му съдейства, то поне да не му пречи. Наемането на работници е процес, който се случва не заради, а въпреки обичайната бюрократична машина, разказва Тони Йорданов, който освен лозя и винена изба, има и строителен бизнес и за него наема работници от Узбекистан,, пише БНР.