АИКБ: Никой не знае какво се случва с Бюджет 2025

Novini.bg/Canva
share

Раздуването на разходната част на бюджета е вследствие на политическия предизборен популизъм. Така изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов коментира в пред Дарик радио дупката от 18 млрд. лв., която се оформя в бюджета за 2025 г, ако не бъдат взети спешни мерки. 

“Ние ще гласуваме за седми път предсрочно за три години и половина. Липса редовно управление. Нямахме стабилно управляващо мнозинство и постоянно сме в предизборна кампания, в която политиците се надцакват за гласовете на избирателите. Така беше повишена минималната пенсия и стигнахме до положението около 50% от пенсионерите да получават една и съща пенсия и то минимална, без да се отчита осигурителния принос. Така се увеличиха до много високи нива разходите за пенсии, за социални помощи. Бяха раздавани безплатни учебници на всички ученици, бяха увеличени детските надбавки, бяха извършени много други социални придобивки, които увеличиха разходната част”, обясни финансовият експерт.

Той подчерта, че социалните придобивки и доходите трябва да се увеличават, но това трябва да бъде съобразено с приходите.

Преди седмица на пресконференция служебният финансов министър Людмила Петкова алармира, че ако не се вземат мерки, дефицитът в бюджета за 2025 г се очертава да бъде около 18 млрд. лв., което прави около 9% от БВП. Думите ѝ бяха по повод изтичането на срока за внасяне на бюджета за догодина в парламента - 31 октомври. Оказа се, че в момента служебният кабинет няма готовност да предложи рамка на финансовия план, а тепърва започва консултации с партиите в парламента, които са в предизборна кампания, с работодателите и синдикатите.

Запитан какво се случва с бюджета за следващата година, Иванов подчерта, че към момента изтича само “откъслечна” информация.

“Все още никой не знае, защото нямаме макрорамката и нямаме точна прогноза. Това, което направи финансовият министър на пресконференцията, е да посочи, че имаме проблем. Проблем, защото ако се спазват законовите норми и се сметнат разходите, които са гласувани от народните представители в законите, и се прогнозира един нормален ръст на икономиката, нормално увеличение на приходите, ще имаме един огромен дефицит в размер на 18 млрд. лв. И всъщност финансовият министър инициира дебата с обществото, дебата с бъдещите народни представители в парламента и политическите партии за мерки, за да бъдат ограничени тези щети”, обясни Добрин Иванов.

Той подчерта, че България има стратегически приоритети, като единият от тях е членство ни в еврозоната.

Красен Станчев: Вече няма смисъл от ПВУ

“И ако до момента не изпълняваме критерия за инфлация, то предстои една голяма опасност - да не изпълним трайно един друг критерий за изпълняване публичните финанси за размер на бюджетния дефицит, защото с такъв обем на разходите и с такъв бюджетен дефицит със сигурност няма да се справим с бюджета през 2025 г.”, каза още експертът.

Иванов посочи, че пробойните са отчетливи - ръст на разходите с 18 млрд. лв., от които 12 млрд. лв. са увеличение на разходите за персонал, за издръжка и увеличение на социалните и пенсионни разходи.

Запитан кому е било нужно да се прави това увеличение и дали не е част от политическите опити да се покаже добро отношение към избирателите, експертът каза: “Абсолютно съм съгласен”.

Водещи новини

Още новини