Атанасов, КНСБ: В НС няма да има решение по ПВУ, а само предизборно говорене

Булфото (архив)
share

Няма да има извънредно заседание на НС. Финансовият министър е достатъчно опитен човек, за да знае, че дори да се случи такова, решение няма да има, а ще има едно предизборно говорене, трибуна за партиите. Това мнение изказа пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

"Това ще е поредното отлагане. Вече свикнахме с това да имаме забавяне - в рамките на вече близо година от всички етапи, които изисква Планът за възстановяване и устойчивост. Подали сме искане за второто плащане преди 8 месеца и на този етап няма решение. Остават 4 реформи, които трябва да бъдат гласувани от Народното събрание", коментира той и изброи необходимите промени. А за първото плащане по Плана в размер на 1,370 млрд. евро, което вече сме получили, посочи, че към момента са разплатени 452 млн. евро.  

Пеканов: Търпението на европейските институции към нас е изчерпано заради Плана за възстановяване

Атанасов напомни, че от 2026 г. предстои либерализацията на пазара за битовите потребители. Според него по този въпрос също трябва да има решение, защото, по думите му, ние сме абсолютно неподготвени за това, което може да ни се случи, ако няма отлагане.

Той е категоричен, че трябва да започне и рекултивация в минитеТова трябва да се случи незабавно, подчерта вицепрезидентът на КНСБ. Той отново повтори, че са против вкарването на всякакви междинни цели за закриване на въглищни мощности през годините.

"Не знам документ в държавата през последните няколко години, който да е повлиял върху развитието на сектор "Енергетика", та дори и решение на Народното събрание. Сектор "Енергетика" си върви по течението, определя се изцяло от пазарните условия, което не е най-добрият вариант. Това е защото нямаме някакви дългосрочни решения за развитие на сектора".

По думите му Пътната карта вече е изключително остарял документ.

"Не бих насочил погледа към тази Пътна карта. Дали ще има или не – за мен няма абсолютно никакво значение. Необходими са решения, които трябва да са много ясни. В мините на хората в следващите месеци трябва да им бъдат осигурени парите за заплати по един или друг начин. В края на полугодието "Мини Марица Изток" са на загуба. Когато е изборно време, всичко е осигурено – пари ще има, отнякъде ще ги извадят, заем от БЕХ, заем от банки, но това в един момент приключваВ един момент някой трябва да каже какво е твърдото решение, защото в момента всичко се случва на гърба на хората. Тази несигурност не може да продължава вечно, тя ще избие в нещо", предупреди Огнян Атанасов.

Минималната работна заплата не покрива жизнения минимум на един работник, който е над 1450 лв., подчерта още вицепрезидентът на КНСБ. Според него минималната работна заплата трябва да се движи в тази посока – за покриване на този минимум за живот.

Водещи новини

Още новини