10 трика за спестяване на пари

Novini.bg/ Canva
share

Не всеки може да спестява пари. За голяма част от обществото това се оказва голяма проблем, защото не знае как правилно да управлява своите приходи. 

В тази статия ще ви представим няколко лесни трикчета, които ще ви помогнат да спестите нещо. 

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

1. Следете и записвайте, първо прихода и после разхода 

Разбира се, че на първо място трябва да се научите са записвате всички приходи и разходи, за да видите къде може да намалите разходите си и да спестите повече пари.

2. Избягвайте излишни разходи

Да, трудно е, но преди да купите нещо, задайте си въпроса дали наистина ви е необходимо. Избягвайте импулсивните покупки и се концентрирайте върху нещата, които са важни за вас.

3. Използвайте намаления

Търсете специални оферти, купони и намаления, за да спестите пари при покупките си. Можете да използвате и онлайн платформи за намаления.

Средният размер на отпуснатите бързи кредити се повиши до 1200 лева

4. Гответе у дома 

Гответе си храната у дома, вместо да я купувате от заведения. Планирайте хранителните си разходи и използвайте сезонните продукти, за да спестите пари.

5. Преосмислете абонаментите си

Прегледайте всички абонаменти, които имате и се запитайте дали всички са наистина необходими. Откажете тези, които не използвате редовно, за да спестите пари.

6. Избягвайте кредитните карти 

Използвайте кредитните карти само в случай на спешни нужди и се стремете да плащате веднага дълговете си, за да избегнете лихвите, пише dariknews. 

7. Инвестирайте в себе си

Инвестирайте в образование, здраве и личностно развитие, за да увеличите своите възможности за по-добра заплата и кариерно развитие.

8. Избягвайте скъпи развлечения

Намерете безплатни или по-евтини начини за забавление, като например пикник в парка или гледане на филми у дома.

9. Планирайте покупките си

Планирайте покупките си и изчакайте намаленията и разпродажбите, за да спестите пари.

10. Споделяйте разходите с приятели и семейство

Споделяйки ще можете да си дадете сметка, че даден предмет, стока, развлечение, към момента не са ви необходими и тези пари може да отидат в касичката. 

Водещи новини

Още новини