„Булгаргаз” вдигна запора върху сметка на „Топлофикация София”

Булфото архив
share

„Булгаргаз” вдигна наложения запор върху сметка на „Топлофикация София”. Двете дружества са сключили извънсъдебно споразумение и „Топлофикация” е извършила частично плащане на задълженията си в размер на 10 млн. лв. Това съобщават от „Булгаргаз”.

От там напомнят, че в началото на седмицата се проведе среща между ръководствата на Министерството на енергетиката и на Столична община, за да се потърси решение за трайно уреждане на задълженията.

 „Булгаргаз” наложи запор на една от банковите сметки на „Топлофикация” с подадена на 13 септември молба за искане на обезпечение на бъдещ иск. Основната причина е, че за разлика от предходни години, когато през лятото са постъпвали значително по-големи средства, с които „Топлофикация София“ е погасявала зимните си задължения, сега финансовите постъпления дори не покриват стойността на летните им фактури, казват от „Булгаргаз”.

От там допълват, че към момента задълженията на „Топлофикация София” вече са 856 млн. лв., а темповете на погасяването им през деветмесечието на тази година намаляват в сравнение със същия период на миналата година. От януари до септември 2024 г. това намаление е със 166 млн. лв.

Кремен Георгиев: Сметката "Топлофикация София" трудно ще излезе

С оглед предприемането на средносрочни мерки за решаване на проблема с намалелите плащания от страна на „Топлофикация София“, водещи до натрупване на нови задължения, днес „Булгаргаз“ изпрати предложение за съгласуване на план-график за извършване на плащания по време на предстоящия отоплителен сезон. Предстои да се подготви погасителен план, който да е приемлив за „Топлофикация София” и удовлетворяващ „Булгаргаз", се казва още в съобщението.

Водещи новини

Още новини