Велев, АИКБ: Имаме натежала администрация, трябват съкращения и замразяване на заплати

Нова тв
share

Рисковете, за които предупреждавахме преди година, започнаха да се реализират. Имаме нечуван дефицит още на 30 септември – близо 3 милиарда. Очертава се занапред, ако не се промени траекторията, по която се движим, да имаме дефицит 18 милиарда – 9% от БВП. Това заяви Васил Велев от АИКБ пред Нова телевизия.

„Нека ние сме лошите и да го кажем – имаме натежала администрация. Населението ни намалява, а чиновниците растат. Втора година индустрията е надолу с двуцифрено число”, поясни той.

„Нека се учим от грешките на другите. Гърция в началото на века беше на 70% от стандарта на ЕС, а сега са на 67%. Ние бяхме на 28%, сега сме на 64%. С една разумна политика ние сме се качили, а Гърците тичат срещу нас. Това е пиянство, след което ще има грозен махмурлук”, смята Велев.

По думите му заплатите в реалния сектор са намалели, не са се увеличили. Ръстът в статистиката отчита ръст в администрацията.

АИКБ предупреждава за потенциален бюджетен дефицит на България за 2025 г.!

АКИБ предлагат 20% съкращения в администрацията: „Замразяване на разходите, съкращаване на персонал, който може да отиде в икономиката. Имаме натежал публичен сектор.”

Той е категоричен, че плоският данък не трябва да се пипа, трябва възстановяване на взет данък за социално бедните.

„Ние сме в икономическа криза. Ако направим сега и финансова криза, последствията ще бъдат много по-тежки от предложенията ни”, каза още той.

Водещи новини

Още новини