Предстои трудна зима за пенсионерите заради високите разходи за отопление

Novini.bg/ Canva
share

Предстои трудна зима за пенсионерите поради високите разходи за отопление, независимо дали се отопляват с дърва, газ, климатици или парно. Въпреки че тази година цените на парното са малко по-ниски в сравнение с миналата, благодарение на значителното поевтиняване на газа, сметката за отопление на апартамент от 80 кв.м в София през зимните месеци ще бъде малко над 350 лв. В същото време минималната пенсия за стаж и възраст е 580 лв.

Живот в една стая

Ако пенсионер живее сам, отоплява целия си апартамент на парно и получава минимална пенсия, след като плати сметката за отопление, ще му останат 230 лв. на месец за храна, ток, вода, телевизия, телефон, лекарства и т. н. Затова честа практика е пенсионерите да отопляват само една стая от дома си. Според официални данни на НСИ всяко пето домакинство (20,7%) няма финансова възможност да поддържа нормална температура в жилището си.

При пенсионерите делът на хората, които не могат да отопляват дома си е още по-голям. Над 35% от пенсионерите с пенсия за стаж и възраст получават минималната пенсия от 580 лв., показват данни на НОИ. Това са малко над 500 хил. пенсионери.

Ставката на ДДС за парното беше върната на нормалното ниво от 20%

Това се случи още през миналата зима и доведе до сериозно увеличение на сметките за отопление, въпреки че за някои други стоки и дейности ставката на ДДС е намалена на 9 на сто. Въпреки че цената на газа вече е близо до нивата от преди енергийната криза и войната в Украйна, вече плащаме много по-високи цени за парно.

Готови ли са топлофикациите за старт на отоплителния сезон?

Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, показват изчисления на "Труд". Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от използването на дърва и екобрикети, но тази година, ако няма някакви големи кризи на пазара, също ще бъде по-евтино от парното.

Водещи новини

Още новини