Готови ли са топлофикациите за старт на отоплителния сезон?

Novini.bg/ Canva
share

От началото на октомври топлофикациите в страната трябва да са готови да пуснат парното при трайно понижение на температурите.

Условието за масово включване на централното отопление е в три последователни дни средноденонощната температура да е по-ниска от +12°.

Допълнително условие е прогноза от НИМХ за трайно застудяване за следващите 7-10 дни, предвижда Наредбата за топлоснабдяване.

В края на юни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри цените на топлофикационните дружества за следващата една година, те бяха намалени за всички градове.

За цялата страната парното ще е по-евтино средно с 8,5%.  

Със 7% по-малко ще плащат потребителите в столицата на „Топлофикация София“. Най-голямо е намалението в Бургас – с над 14%, Русе – 12%, и Враца – 11,35%.

Следват Разград и Сливен с 10% по-ниски цени, а най-малко поевтиняване има във Велико Търново – 2,5%.

Доставчиците на топлинна енергия са готови с плановите ремонти и поддръжката, обявиха от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Анализи за това колко ще струва природния газ през зимните месеци все още няма, но потребителите не бива да се притесняват. Цената няма да се променя до 1 юли 2025 г.

Как и с колко ще усетят потребителите намалението зависи и от това каква ще е зимата.

Явор Куюмджиев: Отново всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация София"

За да спестим още от разходите за парно, експертите съветват да се отопляваме равномерно, тъй като спирането изцяло на парното и пускането на висока степен после на радиаторите не води до икономии.

Водещи новини

Още новини