Председателят на НСОРБ за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Novini.bg/ Canva
share

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за управление на отпадъците и прие решение до месец да бъде изготвен план за действие по всички проблемни области. Тя призова след изборите този законопроект да бъде с приоритет в пленарна зала.

"Работата в общините продължава много интензивно. Това, което ни гарантират последните промени в Закона за местните данъци и такси, е още технологично време, което е необходимо колкото на общините, толкова и на държавата и на нейните институции", обясни тя. 

На първо четене в комисията по бюджет и финанси: Да се отложат новите правила за такса смет

В предаването "Хоризонт до обед" Георгиева отбеляза, че аргументите им са срещнали пълно разбиране от всички парламентарно представени партии, както и от финансовото министерство - че е необходимо още време, за да се промени комплекса от свързани норми в различни закони, които да гарантират плавен преход към новия начин на изчисляване и социална поносимост на таксата. 

"През изминалите 5 месеца на терен общините работиха изключително интензивно, реално, за да направят сметки как би се променила такса битови отпадъци за техните граждани, ако започнат да изчисляват по новия начин", посочи тя.

По думите ѝ работата на терен е показала дефицитите в много свързани системи. 

Силвия Георгиева уточни, че има няколко задачи, които трябва да вървят паралелно с въвеждането на изчисляването на количество. Първата задача е повсеместното въвеждане на разделното събиране. Втората задача са общите информационни кампании. А третата е за осигуряване на достоверни данни за изчисляване на таксата на база основа ползвател на услугата в имота. 

По думите ѝ всички тези задачи изискват технологично време. Ние ще бъдем активната страна в този процес, декларира председателят на НСОРБ. И посочи къде ще са проблемните места. 

"От всеки зависи какъв ще бъде размерът на таксата, когато започнем да я изчисляваме на количество. Ако събираме разделно в нашите домакинства, ако изхвърляме отпадъците в цветните контейнери, то всички заедно ще намаляваме количествата отпадъци, които отиват на депо. Такса битови отпадъци се дължи само за тези количества, които отиват на депо. Нашият призив винаги е бил към всички граждани и бизнеса - да събираме разделно, да разширяваме нашата готовност, компетентности и желание всеки от нас да събира разделно и така да допринасяме за намаляването на битовите отпадъци в България. Така по естествен път таксата няма да скочи рязко за гражданите, а ще бъде социално поносима за всяко домакинство", каза в заключение тя.

Водещи новини

Още новини