Средната брутна работна заплата в област Плевен достига...

Novini.bg/ Canva
share

Средната брутна работна заплата в област Плевен за второто тримесечие на годината е 1810 лв. Това показват анализите на отдел "Статистически изследвания" – Плевен при Териториално статистическо бюро – Северозапад.

Оттам посочват, че е отчетен ръст с 6,5 на сто спрямо първото тримесечие на годината. Тогава средното трудово възнаграждение на работещите в област Плевен бе 1700 лв.

За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1997 лв., а за частния – 1710 лева. През второто тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата за област Плевен нараства с 20,2 на сто в сравнение със същото тримесечие на 2023 година.

Средната брутна заплата в област Сливен през второто тримесечие е...

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на тази година са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в сферата на "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" – 3167 лв., следвани от "Хуманно здравеопазване и социална работа" – 2529 лв., "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива" – 2442 лв., "Държавно управление" - 2304 лв., "Финансови и застрахователни дейности" – 2259 лв. и "Образование" - 2245 лв.

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие Плевен е на 11-то място по размер на средната брутна работна заплата. За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 2296 лв., като е с 486 лв. по-висока от тази за област Плевен, посочват още авторите на изследването.

Водещи новини

Още новини