Как помагат финансовото правило 70:20:10 и други подобни похвати

Novini.bg/ Canva
share

Личните финанси са свързани с начина, по който боравите с парите си и включват всички аспекти на вземането на финансови решения. Научаването на практически финансови умения е от ключово значение за воденето на здравословен начин на живот, който носи сигурност и премахва стреса от безпокойството за пари.

Подобряването на вашето разбиране в различните области на личните финанси, включително бюджетиране, управление на дълга, спестяване и в някои случаи инвестиране, ще ви помогне да просперирате в ежедневния си живот и ще ви помогне да добавите яснота към всяко голямо или малко финансово решение.

Следвайки създаването на бюджет, правилото за бюджетиране 70:20:10 е прост принцип, който можете да следвате, за да ви помогне да разберете колко от доходите си реалистично можете да похарчите, спестите и използвате за изплащане на дълг, независимо от сумата.

Увеличение на разходите за храна, но и на средствата за забавления отчита проучване

Започнете, като разделите заплатата си за вкъщи на 70%, 20% и 10%: 70% са за всички ваши месечни разходи – включително всичките ви сметки, храна, пътни разходи. 20% от доходите ви трябва да отиват за вашите спестявания, освен ако нямате належащи дългове за изплащане. 10% отиват за справяне с всякакви изплащания на дълг, които може да имате, като започнете с най-висок приоритет, пише Suits me.

Разбира се, това правило е отворено за коригиране, така че ако искате да изплатите повече дългове или да спестите повече, тогава ще трябва да промените съответно категориите, така че да се закръгля до 100%. Въпреки това е важно да запомните, когато става въпрос за бюджетиране, ключът е да намерите решение, което работи за вас и ви помага да постигнете финансово благополучие.

Ако се борите да се отървете от дълга, има някои начина, по които да работите.

Това включва извършване на минимално плащане по всички ваши дългове, след което първо изплащане на най-малкия дълг. Този метод насърчава мотивацията, тъй като ще спечелите изплащанията си много по-бързо.

Това отново включва извършване на минимални плащания по всички ваши дългове, но след това изплащане на повече по дълга с най-високия лихвен процент. Така че, ако имате 1000 евро по кредитна карта с лихвен процент от 29% или заем за кола от 15 000 евро при лихвен процент от 3%, тогава ще платите първо кредитната карта.

След като излезете от цикъла на дългове, е много по-лесно никога повече да не се връщате в тази позиция – в края на краищата, изживяването на финансовата свобода на живот без дългове напълно си струва да направите нещо повече от минималните плащания по всичките си дългове.

Създаването на план за разходите ви гарантира, че винаги ще можете да си позволите най-важното, от което се нуждаете, и нещата, които са важни за вас. Бюджетът ще ви помогне да предотвратите натрупването на дългове, ще намерите области, в които можете да спестите пари и ще ви върне контрола.

Ето няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат да започнете (или да подобрите) бюджета си:

  • Обърнете внимание на доходите си и всичките си разходи - това може да включва вашия наем, комунални услуги, храна, грижи за деца, членство във фитнес залата и пътни разходи.
  • Изчислете разликата и вижте колко точно ви остава да похарчите
  • Определете каква част от това искате да заделите за лукс като хранене навън, почивки и дрехи и колко реалистично можете да си позволите да спестите.
  • Създайте си навик да преглеждате бюджета си на две седмици, за да направите необходимите промени или подобрения.

Водещи новини

Още новини