Николай Василев: Инфлацията е последният проблем, няма политическа воля за еврозоната

share

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това мнение изказа пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. 

"За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната, можехме да влезем и по всяко време през последните 15 години. Можехме и трябваше да влезем в еврозоната, ако изобщо имаше правителства, на които това да им е важен приоритет", обясни той.

По думите му от приемането ни в ЕС в България не е имало кампания от нито едно правителство, която да обясни ясно и да убеди българските граждани защо е отлично да влезем в еврозоната. Нещата са оставени на самотек, смята икономистът.

Според него последните 3 години и половина са години на хаоса, а водените политики изобщо не са били в посока влизане в еврозоната

"България прегази критерия за дефицит в много от годините. Качваше се дългът. Сами си напомпахме инфлацията. Резултатът е, че ние сега не знам дали сме по-близо до еврозоната отколкото когато и да е през последните 2 десетилетия. Пак говорим за близкото бъдеще, някога, ако... Не съм сигурен дали няма да ме поканите през 2026 г., за да обсъждаме същата тема".

Светът се движи напред, а ние се мотаем в години на хаоса, категоричен бе Николай Василев в предаването "12+4". И добави:

"Всичко може да се случи, което да отложи завинаги Шенген, еврозоната и всички останали интеграционни процеси. Проблемът си е в нашите телевизори изцяло. Никой не ни е виновен".

Според него България в момента не се държи като достойна първокласна европейска държава, а винаги е някъде в "периферията или на опашката".

Икономистът е категоричен, че първото нещо, което е необходимо, е политическа воля. Ако я няма, всичко останало е безсмислено, смята той. И уточни:

"Трябва да има бюджетен излишък, да забравят за бюджетните дефицити, да спрат да харчат като за последно, да имат стабилна консервативна фискална политика, за да може да се овладее нарастването на цените, което допълнително се напомпва от големите бюджетни дефицити и от дълговете, и тогава по естествен път ще отговорим на инфлационния критерий". 

Като нямаме редовно правителство, не стигаме доникъде, каза Василев. По думите му хората ще бъдат по-богати, ако има реформи, а то няма. 

Според доклад на НОИ: Вноската за пенсия е 16,3% от осигурителния доход, а трябва да е 37,5%

В последните години политиците нямат никакви идеи и програми, има само хейт на лично ниво, коментира още бившият вицепремиер и добави със съжаление: "А всъщност държавата е на самотек и не върви наникъде. Държавата изостава и пропуска огромни възможности".

Всички трябва да гласуваме, но това не е достатъчно, смята Николай Василев. Според него обаче проблемът започва от политиците. 

Водещи новини

Още новини