Кирил Темелков: Ако "Булгаргаз" не се споразумее с "Боташ", ще фалира

share

Спецакцията на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" е заради проект за разширяването на газохранилището "Чирен". Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

"Сигналите са постъпили в Европейската прокуратура много преди изборите. Не мисля, че има връзка между избухването на скандала и предстоящите избори", коментира бившият шеф на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че газовото хранилище "Чирен" е голяма ценност за нашата държава.

"Ако се провалим с проекта, можем да го унищожим и да намалим неговия капацитет. Съществува този риск. В момента дискусията, която е поставена, е дали този тип сондаж е правилният. За момента в самото хранилище се ползват двата типа сондажа - наклонено насочени и вертикални", уточни Темелков пред Bulgaria ON AIR.

Министър Владимир Малинов: Не се притеснявам от проверките в "Булгартрансгаз"

Той отбеляза, че винаги е било ясно, че хранилището може да се разшири. Темелков обясни, че това не е станало по-рано, защото когато се инвестират толкова много пари, трябва да може то да се използва.

"Самият проект беше одобрен като проект от европейски интерес и се съфинансира, което означава че таксите няма да са толкова големи, след като се разшири. Интересът е силен към това да се ползва хранилището", добави бившият шеф на "Булгартрансгаз".

По думите му дори и да загубим тези средства, бизнесът ще ги възвърне, тъй като това е най-голямото съоръжение за съхранение на енергия, а като се разшири, ще стане 3-4 пъти по-голямо от ПАВЕЦ "Чаира".

Относно поредния кръг от преговори между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ", по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества, Темелков отбеляза, че има възможност да се предоговорят.

"Булгаргаз" като дружество е поело отговорност да изпълнява този договор. Единствената щета, която би настъпила, е да фалира "Булгаргаз". От "Боташ" са заинтересовани да застанат на масата и да намерят компромисно решение, защото ако "Булгаргаз" не се договори с тях, изходът е летален за дружеството, но "Боташ" няма да получи никакви средства. Единственото, което ще се постигне, е фалитът на "Булгаргаз", разясни Темелков.

Според него финансовото състояние на "Булгаргаз" е трагично - ако не се предоговори договорът, дружеството е изправено пред фалит.

Водещи новини

Още новини