Банката за развитие с позиция за кредита на Румен Гайтански - Вълка

ББР
share

Във връзка със спекулациите по повод проведения търг за продажба на акциите на "Пътстройинженеринг" АД, ББР предостави следната информация:

На 17.06.2019 г. Българска банка за развитие (ББР) сключва договор за кредит с „Родуей Кънстракшън“ АД за финансиране придобиването на  5 112 240 броя акции от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД от мажоритарния собственик и продавач „Био Майнинг“ АД.  Обезпеченията по кредита с най-висока стойност са залозите върху акциите на „Пътстройинженеринг“ АД и върху търговското предприятие на дружеството.

В средата на 2022 г., поради неплащане на задълженията по договора за кредит, ББР предприема действия по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) върху търговското предприятие и назначава управител на „Роудуей Кънстракшън“ АД, както и ново ръководство на „Пътстройинженеринг“ АД, като с това се полагат усилия за стабилизирането на компанията, която е единствен актив и възможен източник за погасяване на кредита.

След като ръководството на ББР констатира, че действията по събиране на вземанията по тази експозиция и защита на интересите на банката са неефективни, възлага детайлен анализ и изготвянето на план за действие. В  резултат се констатира, че продажбата на акциите на дружеството е единствен възможен способ за събиране на задължения на „Роудуей Кънстракшън“ АД.

Панев: Следващия рунд очаквам обвинение, издирване и заповед за арест на Вълка и Мавродиев

През 2024 г. настоящото ръководство на ББР предприема действия за продажба на акциите по реда на Търговския закон, като провежда пет последователни търга с явно наддаване, гарантиращи пълната прозрачност на процедурата.

Обявяването на търга с първоначална цена от 8 900 000 лв., формирана въз основа на независима външна оценка на предприятието, прави доказан факта, че кредитът е бил практически необезпечен и банката не може да събере по-голяма сума по него.

Първите четири тръжни процедури са обявени за непроведени поради липса на подадени заявления за участие. В последния търг, проведен на 30.07.2024 г., е получено заявление от един участник - „Ариете капитал“ ООД, обявено за купувач при цена в размер на 3 645 440 лева.

Заради образуваното досъдебно производство банката е изпълнила своето задължение и е предала оригиналите на документите по кредита на компетентните органи, поради което търгът не може да бъде приключен.

Кой е Румен Гайтански-Вълка?

ББР подава сигнали до правораздавателните органи във връзка с експозицията, включително по реда на инстанционния контрол банката подава молба до Върховна прокуратура за отмяна на постановленията на Апелативна прокуратура – София и Софийска градска прокуратура.

В резултат на действията на ББР, материалите от досъдебното производство са върнати за продължаване на разследването, а банката продължава да оказва пълно съдействие на правораздавателните органи по случая.

Благодарение на последователните усилия на настоящото ръководство на ББР, е осигурена пълна прозрачност на институцията, въведен е ефективен контрол и е предотвратена възможността за злоупотреби при кредитиране.

Водещи новини

Още новини