Реалистична прогноза ли е влизането ни в еврозоната през юли 2025 г.?

Кадър: Нова телевизия
share

Влизането ни през юли 2025 г. в еврозоната не е реалистична цел. Това смята финансистът Любомир Каримански. Той и банкерът Левон Хампарцумян коментираха темата в предаването „Събуди се”.

„Причините са много. Първо в конвергентните доклади има доста повече бележки като допълнителни фактори към 4-те основни критерия. Един от факторите е свързан с конкурентоспособността на нашата икономика. Но и нашите асоциации на бизнеса казват, че не са готови за тази дата. Не бива да се фиксираме върху датата. Трябва да ни интересува темпът на нарастване на възнагражденията може да доведе но нарастване на производителността в икономиката”, каза Каримански.

Според Левон Хампарцумян трябва да се направи всичко възможно за по-бързото ни влизане в еврозоната.

„Ако има амбиция това да стане в средата на другата година, по-добре да бъде дефинирано”, каза Левон Хампарцумян. "Да, някои не са готови, но те няма да са готови и след 10 години – предприятия с ниска степен на автоматизация, със зле обучен персонал – нямат голяма перспектива и с евро, и без евро”, коментира банкерът.

„Има един феномен в маркетинга – предложението поражда търсене. Влизането в еврозоната има и дисциплиниращ ефект. В един момент ще се окаже, че едни хора – в администрацията, в бизнеса, не им е мястото там където са”, каза Хампарцумян. Според него нивото на живот в няколко града в България е средно европейски. „Това, че има места, където хората живеят примитивен живот, е проблем на развитието на държавата и на управление и много други неща. Администрацията трябва да бъде бутана от общественото мнение. Ако не стане, поне да знаем, че сме опитали”, каза Хампарцумян.

Водещи новини

Още новини