През 2040 г. може да стигнем средно ниво на европейска минимална заплата у нас

Novini.bg/ Canva
share

„Средният нетен доход на европееца – това, което чисто взима той, е 28 хиляди евро годишно. У нас обаче е  9 325 евро – това е 3 пъти по-малко. Не говорим за Люксембург или за Швейцария  - там цифрите са много големи, но най-страшното е, че тази разлика се увеличава. Ние вървим надолу, а не нагоре“, каза икономистът  Мика Зайкова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Така цените на основни стоки и продукти у нас се приближават до цените на същите стоки в държавите от ЕС, само че заплатите ни остават все така различни.

„Това е така, защото цените не се образуват на база „търсене – предлагане“, а се образуват на базата картелни споразумения – не сивата икономика, а криминалната играе голяма роля. Земеделието ни непрекъснато запада, но ние и не го поддържаме – затова 80 % от това, което ядем е внос“, обясни още тя.

„Големите разлики между цените у нас и в останалите страни от Европа излизат когато видим другите стоки. Цените на услугите в България са 45% от средноевропейските – тоест те са доста по-евтини, отколкото храните, защото тях не можеш да ги търгуваш“, обясни икономистът Стоян Панчев.

По думите му повишаването на минималната работна заплата у нас може да стане с решение в Народното събрание, но за увеличаване на реалните доходи – тези, които се случват чрез икономиката, той посочи 2 основни фактора.

„Първо ние колко ще растем – дали имаме инвестиции, производство, а на второ място вече е колко бързо или бавно се движат останалите страни в ЕС. За да стигнем средноевропейското ниво ще ни трябва време до около средата на 2040 г.“, обясни Стоян Панчев.

„Има сезонна дефлация - няма намаляване на цените, миналата година го водихме този разговор. Продължава да имаме инфлация, която между другото е над зададения в икономиката темп. Смята се, че тя трябва да бъде под 2 %, а ой сега е 2,5 % - много паднал е спрямо 2022г. Тоест тя намалява, но цените продължават да растат - просто по-бавно от преди", коментира още той. 

Водещи новини

Още новини