Строят индустриалният парк в Търговище за няколко десетки милиона

Фейсбук/Д-р Дарин Димитров
share

Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен, в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси.

Това заяви на среща с кмета д-р Дарин Димитров и представители на бизнеса в Търговище министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. Поводът за визитата бе именно класираният проект на Търговище по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Изграждането на такива паркове е важно за реиндустриализацията на страната ни. И с помощта на министерството, и на местната администрация, и впоследствие на самия индустриален парк, могат да бъдат привлечени такива инвеститори, които освен продукт, да осигурят и онова ниво на квалифицирано предлагане на работни места, което да позволи на младите хора да намерят своето професионално призвание тук“, каза министър Карадимов.

Министър Карадимов: Индустриалните паркове са ключови за икономическия растеж на България

Кметът д-р Димитров заяви, че изграждането на индустриалната зона е свързано с визията за развитие на града в следващите няколко десетилетия.

„Индустриалният парк ще даде един тласък в развитието не просто на Търговище, а на целия ни регион. Разположението на града ни е такова, че предполага да сме логистичен център. Важно е да положим всички възможни усилия да задържим младите хора тук, хората с потенциал, които има с какво да допринесат за прогреса ни“, каза д-р Димитров.

Министър Карадимов заяви, че Министерството на иновациите и растежа прави всичко възможно да стимулира инвестициите у нас през Българската агенция за инвестиции.

„Чрез новата стратегия на Българската банка за развитие бяха премахнати лимитите в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове“, каза министърът. Той призова бизнесът активно да се възползва от възможностите, които министерството и банката дават.

Припомняме, че индустриалната зона ще бъде създадена и ще функционира на основата на публично-частно партньорство между общинския „БКС Индустриален парк Търговище“ ЕООД и „Прима Магна Груп“ АД. Терените, върху които ще попада той, се намират на територията на бившия завод „Енергия“ и площите в близост. Към момента проявен интерес за инвестиции има от фирми за производства на проводници, на литиево-йонни батерии, на зелен водород и други. Ще се търсят партньорства с логистични и транспортни компании, технологични и научни иноватори, стартъпи, малки и средни предприятия, и други.

Проектът е на обща стойност от над 34 млн. лв. Те ще бъдат вложени в изграждане на инфраструктура и необходимите комуникации за функционирането на производствените площи.

 

Водещи новини

Още новини