Министър Владимир Малинов обяви с колко ще поскъпне токът от 1-ви юли

Freepik
share

С по-малко от 30% ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов.

АЕЦ "Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов.

Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г., заяви в неделя министърът в интервю за БНТ. 

"Много е тежко състоянието на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда, обясни той. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв.", каза тогава Малинов.

Акад. Денков: Ако бяхме като ГЕРБ, сега щях да съм вицепремиер, а не да обикаляме из страната като апостоли

Служебният министър на енергетиката заяви още, че следващия месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран този дефицит и съответно да бъде минимизиран този удар, който всяко едно домакинство би понесло. Той обясни, че с последните законодателни промени, които бяха направени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик и така ще могат да бъдат определяни кои производители на електроенергия ще влязат в микса на регулирания пазар.

На 25 април депутатите приеха промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия. Министър Малинов коментира, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като и в предишната законодателна рамка пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 г. По думите му и сега тя ще се случи от 1 януари 2026 г. Той обясни, че промените, са свързани с преходния период, който е трябвало да започне от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за регулиране на този пазар.

Водещи новини

Още новини