Засилени проверки в магазините преди Великден от Агенцията по безопасност на храните. Инспекторите следят за качеството на продуктите, които ще сложим на трапезата - от агнешкото месо до яйцата и козунаците.
Екип на Агенцията в Бургас влиза на случайна проверка в един от магазините за месо в града.
"Проверката в момента показва, че месото, което се предлага, е с произход България. Маркирано е със син печат, което е доказателство, че е българско. На печата фигурират инициалите на месодобивното предприятие, български номер", обяснява пред БНТ д-р Илияна Митева, главен инспектор в ОДБХ-Бургас.
"Не ни притесняват проверките. Месото си има документи, има си произход. Прясното месо от 0 до 4 градуса трябва да се съхранява. В момента тази витрина работи на 3,2 градуса. В норма е всичко", казва Георги Попов, управител на магазин за месо.
Проверяват се и яйцата. Най-важен е печатът върху черупката.
"Печатът е 2BG или 3BG. Tова означава подово отглеждани или свободно отглеждани кокошки. Всеки един наш магазин има сертификат, както и този етикет с кашоните, които получаваме. Те са с производител, със срок на годност", казва Златина Матеева, продавач-консултант.
"Годността на яйцето е 28 дни от момента на снасяне. Яйцата, ако се внесат директно от друга държава, в случая Украйна, задължително се взимат проби за пестициди, радиоактивност, тежки метали и ветеринарномедицински продукти", допълва д-р Илияна Митева, главен инспектор в ОДБХ-Бургас.
Инспекторите предупреждават и за опасностите от пазаруването на козунаци, особено онлайн.
"На сайта на БАБХ има публикуван регистър, който е публичен на всички бизнес оператори, които извършват търговия от разстояние. Продуктите, които те предлагат, са от производители, които са регистрирани", напомня инж. Силвия Георгиева, инспектор в ОДБХ-Бургас.
До момента в Бургаско са извършени близо 120 проверки, при които не са установени нарушения. Глобите за нарушителите са от две до четири хиляди лева.