Шеф Манчев: Въпреки по-ниското ДДС, печалбата на ресторантьорите намалява

Булфото, архив
share

Със сигурност много от ресторантьорите ще фалират. Ние произвеждаме услуга. Тоест ние не произвеждаме продукт, а услугата, която предлагаме, я правим с много хора, на които нямаме ДДС. Когато предлагаме изживяване при нас – го правим с много хора. И като такива – ДДС-то е много голяма цифра, определяща това, което произвеждаме. Когато купим продукти на ниска цена, след което ги продадем на висока цена, защото имаме марж, с който да компенсираме персонала – това означава, че влагаме много пари в персонала. Това заяви в предаването „Ревизия” по NOVA News готвачът и ресторантьор шеф Иван Манчев, коментирайки въпроса ще има ли фалити при ресторантьорите, ако кабинетът изравни ДДС-то с останалите браншове в България?

Той беше категоричен, че по никакъв начин ресторантьорите не плащат ниски данъци и осигуровки. „По въпроса с ниските осигуровки – не съм съгласен. 42 процента от заплатите на един служител са осигуровки. От тях 19 на сто са за работодателя, 22 на сто са за служителя. След това имаме 10 на сто данък печалба и 5 на сто данък дивидент. Имаме преки данъци и косвени данъци. Плащаме и музикални права, както и за разрешителни”, подчерта шеф Манчев.

МФ планира през 2024 г. ресторантите и фитнесите да се върнат на 20% ДДС

По думите му браншът е паднал под 15 на сто печалба въпреки намаленото ДДС. "Тоест ние трябва да печелим около 20%, а ние в момента не можем да ги извадим и 15 на сто. Точно защото всичко стана много скъпо. Въпреки намаленото ДДС нашата печалба намалява". 

Водещи новини

Още новини