Имаме недобра търговска практика в търговията на дребно. Надценката на едно е ниска. Засякохме кашкавал, чиято цена от 17,30 лева от производител стига до 31-32 лева до потребител. Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в ефира на “Тази неделя” по bTV.
Според него овладяване на цените може да се постигне чрез окрупняване на аграрния бизнес. “Решението е кооперации. Има добри практики в Нидерландия и Испания. В Испания има големи сдружения на земеделски производители и правят собствени супермаркети. Така негативните практики изчезват.”, добави той.
Иванов посочи, че разликата между цените на едро и дребно не е проблем от вчера.По думите му, освен некоректните практики, има и разпокъсано предлагане.
"Наблюдава се и възползване от извличане на по-големи печалби в големите магазини, но такива практики не липсват и при малките магазинчета. Трябва да се изчисти методът на ценообразуване от разходи за реклама и други способи за вдигане на печалбата на производителите", каза още той.