Маргаритов: 1/3-та от съобщенията за опасни храни, са получени от България

Нова телевизия
share

България стои на едно от челните места по нотификация на опасни стоки от хранителен произход в ЕС. Това означава, че около 1/3-та от съобщенията за опасни храни, са получени от България. Това може да означава и че контролните органи стриктно следят пазара. Това заяви в „Интервюто в новините на Нова“ Димитър Маргаритов, бивш директор на Комисията за защита на потребителите.

Повод за неговото гостуване бе случай с 8-годишно дете, което си е изгорило хранопровода, отпивайки от сокче в хотел.

По думите му в последните години е създадена добра организация, при която, в подобни случаи се изтеглят конкретни партиди стоки. „Има такъв алгоритъм и той може да работи доста добре. Сега има една безкритичност на пазара, което е предпоставка за подобен тип инциденти. Важно е да се стегнат редиците и да се внимава”, каза Маргаритов.

Той похвали адекватната реакция на родителите, които са взели бутилката със сок, от която е пило детето. "Това ще помогне за установяване на обективната истина", смята той.

Димитър Маргаритов: КЗП не може да регулира цените

"Ако институциите си свършат работа, ще може да се установи причината за този инцидент", убеден е Маргаритов.

Той посъветва при подобна ситуация – хората да попаднат на опасни храни, по възможност да запазят част от този продукт, за да се уведомят разследващите органи и да се стигне до санкция.

Водещи новини

Още новини