Обменните бюра да са с по-ниски надценки и в по-масивни сгради иска МФ

share

Нови правила за обменните бюра предвиждат промени, които подготвя Министерството на финансите. От бранша прогнозираха масови фалити на обменни бюра, съобщи БТВ.

Става въпрос за промяна на наредбата, която е свързана с дейността на чейндж бюрата. От финансовото ведомство предлагат две съществени промени, които на този етап все още се дискутират. Първо - да се намали надценката, която слагат бюрата, върху основният валутен курс на БНБ - идеята е маржът да падне от 20 на 5% и по този начин да се ограничат измамите на клиенти. И второ - въвежда се изискване за сградите, като те задължително трябва да са масивни.

От бранша обаче реагираха остро и обясниха, че това изискване ще заличи 90 на сто от бюрата по българските курорти, защото в масовия случай става въпрос за по-леки конструкции.

Десетки туристи си тръгват ужилени от родните ни курорти всяко лято. Затова се намалява надценката върху основния курс на БНБ, обясниха данъчните. А престъпните схеми са добре познати - най-често двойни табли с подвеждащи курсове.

На база 1 лев и 90 стотинки на евро 20-те процента, които в момента правната уредба дава, представляват една величина от близо 40 стотинки. Това означава, че при една сделка от 50 или 100 евро, подвеждането е от порядъка на 40 лева”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бранша обясниха, че сега действащата надценка е животоспасяваща за бизнеса, защото покривала разходите им за наеми. Но по-сериозният проблем за собствениците на чейнджове е изискването за обектите - те трябва да са в масивни сгради. От Асоциацията на обменните бюра обясниха, че ако промените бъдат приети в този вид, ще потърсят правата си по съдебен път.

Освен в банковите офиси и в пунктовете за обмен, скоро валута ще може да се обменя и през специални автомати, които наподобяват банкоматите. Машините гарантирано няма да допускат измами, увериха данъчните и те ще позволяват само обмен на чуждестранна валута срещу левовата й равностойност.

Водещи новини

Още новини