Шефът на "Булгартрансгаз": Готови сме да осигурим газовите доставки за години напред

bulphoto (архив)
share

Считам, че от вчера можем да говорим за пълна диверсификация на България не само по отношение на източниците на природен газ, но и по отношение на маршрутите. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по повод сключеното споразумение с Турция за достъп до газопреносната мрежа на страната.

Споразумението между българския доставчик на газ "Булгаргаз" и турския "Боташ" е в сила от 1 януари, като първите количества се очакват още този месец. Големият капацитет, резервиран на терминалите обаче, е от началото на 2024 г. Споразумението дава възможност да бъдат разтоварени до 14 конвенционални карго кораба или милиард и половина куб. метра газ.

Подписахме споразумение с Турция за доставка на природен газ

Газопреносната система на "Булгартрансгаз" е готова да осигури доставките на газ не само през 2023 г. но и за години напред, заяви директорът на компанията.

"Булгартрансгаз" е акционер и работи усилено няколко години в реализацията на терминала в Александруполис, където България има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м газ. Имаме дългосрочен договор с Азербайджан, който дава още 1 милиард и това, което е постигнато вчера - милирад и половина - дава сигурност, че България може икономически да се развива с източници, различни от руския природен газ".

Тепърва следват да бъдат договорени цените на синьото гориво за дългосрочен период, каза още Владимир Малинов.

Меморандумът за резервиране на капацитет в Чирен от Гърция е в изпълнение на регламент на ЕС, уточни директорът на "Булгартрансгаз".

"Този меморандум просто установява фактически отношения, които ние вече имаме, тъй като и в момента доста гръцки компании са ползватели на услугата в Чирен и проявяват дългосрочен интерес за резервиране на капацитет и занапред".

Към днешна дата газохранилището в Чирен е пълно на 82%, тъй като потреблението не е било голямо заради топлото време. Разширяването на Чирен е и единственият газов проект, подкрепен от Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, заяви Владимир Малинов.

В последните дни на 2022 г. излязохме с решение за определяне на изпълнителите. Целта ни е в рамките на м. януари да сключим договорите за изпълнение на съответните строителни работи и доставки на оборудване.

Одобрените изпълнители са консорциуми от компании с опит -както от България и Европа. Има и подизпълнители от САЩ, посочи той.

Водещи новини

Още новини