Кирил Вътев: Българинът купува най-евтините продукти

share

В България се продават колбаси от всякакъв ценови клас. Но дори и най-евтините не са опасни за здравето на хората. Това заяви в предаването „Добро утро, България!“ по TV 7 Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

Той определи като глупости циркулиращото мнение, че в продуктите се влагат рока, копита и тоалетна хартия. Това са легенди, разказвани от хората, които никога не са виждали как се правят колбаси. Наслушали сме се на обвинения към българските производители, каза Вътев.

На пазара има предлагане и търсене. До края на 2009 година тенденцията показваше засилен интерес на потребителите към деликатесите. През 2010 започна лека тенденция на обрат, като през 2012 потреблението подчертано е насочено към възможно най-евтините продукти, разказа председателят на Асоциацията на месопреработвателите. По думите му, макар продуктите със стандарт „Стара планина“ да са от най-висок клас, с гарантирано качество и безусловен контрол, те не се купуват, заради високата им цена. Заради кризата, потреблението в сектора е изключително е много свито, а това се отразява негативно на месопроизводителите, които са на ръба на оцеляването, коментира Кирил Вътев.

На въпрос как ще се отрази на цената на колбасите увеличаването на цените на тока, Вътев обясни, че електроенергията не е толкова ключов компонент в индустрията. Определящи за цената на продуктите в бранша са - първо, цената на месото, на второ място са подправките и спомагателните материали, след това са заплатите на служителите, последвани от горивата и чак тогава идва токът. Колко точно ще поскъпне производството на едно предприятие, зависи от самото конкретно предприятие, а не от целия бранш. Освен това поскъпването на цените на разходите не се отразява толкова бързо на цените на продуктите. Поскъпването на компонентите ние го усещаме още при първите сметки, но не можем веднага да реагираме с повишаване на цените, разказа Вътев. Той обясни, че при този продължаващ да се свива пазар, производителите не могат да си позволим да пипат цените. В сектора има много сива икономика и нелоялна конкуренция, срещу които никой не се бори, а те също водят съвестните производители до ръба на оцеляването, сигнализира той.

Водещи новини

Още новини