Директорът на "Булгаргаз": Надявам се цената през октомври да бъде по-ниска

Кадър: БТВ
share

Нашето окончателно предложение е за 353,63 лева на мегаватчас. В момента тече заседание на КЕВР и очакваме решение дали регулаторът ще потвърди тази цена. Но цената ще бъде в този диапазон, който като ръст е с около 18% в сравнение с цената от август. Надявам се, че цената през октомври ще намалее. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Златева посочи, че основната цел трябва да бъде влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция, което ще даде "глътка въздух" на всички, най-вече на бизнеса.

Надявам се този месец да бъде последният, в който отбелязваме толкова висок ръст на цените, изрази надежда изпълнителният директор на "Булгаргаз".

"Булгаргаз" изненада с искане за още по-голямо поскъпване на природния газ

По темата с "Газпром" Златева обясни, че в момента дружеството не извършва авансови плащания, защото руската компания е закрила сметката, по която досега България плащаше.

На този етап не сме влезли в търговски преговори. Ако се стигне до някаква договореност, "Булгаргаз" ще влезе в тези преговори като страна по договора. Ние от "Булгаргаз" искаме доставки на приемливи цени, посочи тя.

"Газпром" с рекордна чиста печалба за първото полугодие

Златева направи уточнението, че промяната в начина на плащане също е предмет на разговори и увери, че преговорите ще се водят само за количествата по съществуващия договор, който е да края на годината.

В заключение тя заяви, че страната ни разглежда всякакви варианти за доставки на газ.

Водещи новини

Още новини