Икономическият министър: Само половината от предприятията, ползващи газ, могат да минат на алтернативно гориво

БНТ
share

През първата половина на 2022 г. инвестициите в страната намаляват, затова една от първите ни задачи бе да вземем всички мерки за обръщане на тенденциите. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му вече дейност започват работни групи с бизнеса и са проведени срещи с търговските ни аташета за много по-активно и целенасочено представяне на възможностите за бизнес в България. 

"Водим конкретни разговори и променяме изцяло подхода. Няма да допуснем компании да напускат страната ни заради бюрократични спънки", подчерта министърът.

Той даде пример с производствено предприятие, инвестирало в Габрово, което обмисля излизане от страната ни, защото 6 месеца не може да получи лиценз от държавата за своята дейност.

"Тук не говорим за документални несъответствия, а за липса на воля от държавата да проведе заседание на специализиран съвет, който дава тези лицензи. Това е административен произвол, който няма да продължи и ден в рамките на нашия мандат", категоричен бе икономическият министър. 

Министър Стоянов: В никакъв случай не бих нарекъл завой към "Газпром" да държим всички опции отворени

Министър Стоянов коментира и ситуацията в публичните дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията.

"Всеки ден излизат нови скандални неща. Последното установено в ДКК е, че в последните дни на предходните управляващи са сключили договор с адвокатско дружество, на което всеки месец се изплащат по 3 хил. лв., независимо дали е свършена работа или не", съобщи Никола Стоянов.

Според него предстои ДКК да възложи одит на дъщерните ѝ дружества, за да се види пълната картина и реалното състояние. 

Водещи новини

Още новини