Краставици и домати вече са по-скъпи от свинското месо

share

Свиневъдството в България е застрашено от масови фалити, тъй като изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици или домати, а според производителите правителството пренебрегва сектора. 85% от потреблението на месо у нас се пада на свинското, но едва 30% от него е родно производство. Броят на свинете, които се отглеждат у нас, е намалял в пъти и това е доказателство, че страната ни е сред малкото европейски държави, които не подпомагат свиневъдството, казва пред БНР ръководителят на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

Към днешна дата броят на прасетата у нас е между 400 000 и 500 000, а през 90-те години е бил около четири милиона. Не може държавата да говори за продоволствена сигурност, при положение, че у нас се произвежда под 1/3 от нужното свинско месо.

Повечето зеленчуци на едро на борсите у нас поевтиняват

"То е около 30%, със 70% внос", уточнява Михайлов. Секторът води разговори със земеделското и финансовото министерства за държавна подкрепа в размер на 44 млн. лева, а след актуализация на бюджета очакват още 15 млн. лева. Средствата вече са одобрени, посочва Михайлов в ефира на BG ON Air.

 

Водещи новини

Още новини