Рибарски от ПП за плащането на газ в рубли: Не става въпрос за принципи, договорът трябва да бъде спазен

Кадар - БНТ
share

Задълженията ни към Газпром са в долари и те са преведени. Ние винаги изказваме мнението, че трябва да си спазваме договорът. Тук не става въпрос за принципи, а за външнотърговски взаимоотношения. Всички държави си спазват договорите, предстаоят плащания и ще видим какво ще стане след тях. В момента Европа се държи заедно. Не ми е известно дали са направени постъпки за дело пред Арбитражен съд. Приключи стратегията, която до момента е прилагана, да не отстояваме интереса в диверсификацията на доставките на газ. Това каза в студиото на "Денят започва" Радослав Рибарски, депутат от ПП, председател на комисията по енергетика.

По думите му България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

"Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там.

Мартин Димитров за спрения газ: Това е опит на Москва да разедини ЕС

Каза още, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", каза той.

Рибарски каза, че в момента количеството газ в Чирен е около 18%.

Водещи новини

Още новини