Икономист: Банковата система в Европа не е в добро състояние

share

Страните от еврозоната поеха ангажимент да работят за банков съюз, е записано в декларация, оповестена в края на срещата на върха на Г-20 в Мексико.

Съединените щати одобриха проекта и го нарекоха "необходимо допълнение към валутния съюз". Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард коментира в своя декларация, че ръководителите на Г-20 са обезпокоени за Европа и за еврозоната, но имат доверие на стария континент, че ще успее да преодолее икономическата криза. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че въпросът ще се разисква на срещата на лидерите на Евросъюза в Брюксел на 28 и 29 юни. Икономистът Любомир Христов коментира в "Преди всички" по БНР, че състоянието на банковата система в Европа не е добро, затова напоследък се заговори за банков съюз.

"Имаме сигнали и опасност от масово теглене на депозити. Това се случва в Гърция, неприятно е, че в момента става и в Испания. Затова на срещата на върха в края на месеца трябва да се разглеждат въпросите за банков съюз, който включва мерки като паневропейска гаранция за депозитите, общоевропейски надзор и т.н.", каза още Христов.

Водещи новини

Още новини