Нинова: Засилваме ролята на държавата в икономиката - нещо, което ГЕРБ считаше за социалистическа отживелица

Булфото (архив)
share

Спасяваме икономиката с четири действия. Едно краткосрочно, две средносрочни и едно стратегическо. Спешното краткосрочно е компенсацията от 250 лв. на мегаватчас електроенергия за фирмите. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова на среща с актива на левицата в Благоевград. Срещата е част от националната обиколка на БСП. Там тя представи икономическите параметри на Бюджет 2022, съобщиха от пресцентъра на партията.

Нинова обяви, че и средносрочните мерки са заложени в бюджета, като те са инвестиционни разходи от страна на държавата.

Те се удвояват от 2,9% на 5,8% от БВП. Повишаване и доходите, което ще увеличи потреблението, посочи тя.

Корнелия Нинова спира всички плащания по договора с консорциум "България експо 2020"

Според лидера на БСП и министър на икономиката и индустрията Планът за възстановяване и устойчивост е стратегическата политика за икономиката.

Ключово важно е в него да се наблегне повече на пряката помощ за фирмите и по-малко на финансовите инструменти. Особено внимание трябва да обърнем на малките и средни предприятия. Стабилизирането на икономиката и индустрията е гаранция за растеж. При правилна политика в следващите месеци можем да постигнем и повече от заложения 4,8% ръст на БВП, обяви Корнелия Нинова.

Вицепремиерът и председател на БСП подчерта, че засилване ролята на държавата в икономиката е принципна и дългогодишна политика на БСП. Тя припомни, че от ГЕРБ считаха това за "социалистическа отживелица".

На срещата с членовете на БСП присъстваха народният представител на левицата от областта проф. Георги Михайлов, членът на Изпълнителното бюро на БСП и кмет на Гоце Делчев Владимир Москов, градският председател на БСП-Благоевград Любен Милев, областният председател на левицата Валери Сарандев, кметът на Кресна от БСП Николай Георгиев и председателите на БСП във всички общини от областта.

Водещи новини

Още новини