Кристалина Георгиева: Как най-бързо може да се ускори икономическият растеж? Ваксинация!

Инициатива Три морета
share

Ваксинирането тази година, най-вероятно и догодина, е икономическа политика. Това сподели Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) по време на брифинг пред медиите след края на церемонията по откриването на VI-ата Среща на върха на инициативата "Три морета".

По думите ѝ най-бързият начин да се ускори растежът в една страна е да се ваксинират хората по-бързо.

Да минат тези 40-50-60 %, когато това се транслира в много по-висока икономическа активност. Ще дам един пример. САЩ предвиждаме, че ще растат с 7%. Щатите не са имали такъв растеж от 1984 г. Преди едно поколение. Откъде идва този растеж? Много мощни стимули за икономиката, монетарна политика, която държи лихвите ниски и много бързо ваксиниране, подчерта още Кристалина Георгиева.

Според нея тази криза е различна, защото стартирала много дълбока трансформация в световната икономика.

Кристалина Георгиева е оптимист за икономическото развитие на Източна Европа: Очакваме по-висок растеж

,,Ускорява дигитализацията, инвестирането на зелената икономика и ускорява вниманието към най-ценния ресурс - хората. Стратегически ние съветваме нашите страни-членки да мислят за това как могат да мултиплицират ефекта на новите специални права за тираж. Не значи, че те тябва да ги използват заедно, но е добре да мислят заедно. Какво можем да направим повече, което не можехме да го направим преди тази емисия'', заяви още Георгиева.

Ние в момента работим по това страните със силни резервни позиции да предоставят за заимстване част от тяхната нова емисия за тези страни, които имат много по-голяма нужда от възстановяване. Най-опасното развитие днес, когато възстановяването от кризата започва, е това, че някои страни се възстановяват изключително бързо, на основата на силна фискална позиция, добра монетарна политика и ваксиниране, а по-голямата част от развиващите се страни, изостават толкова сериозно, че това може да се превърне във времето в проблем, който задържа цялото възстановяване на световната икономика", посочи още Георгиева.

,,Може би най-интересната новина, като говорим за нови неща, е тази, че очакваме в рамките на следващите дни Съветът на директорите на Фонда да придвижи към гласуване от всички страни-членки предложение за емитиране на 650 млрд. долара специални права. Това е инжекция в резервите на всички страни-членки на фонда. Дава много пространство, много място за фискални действия в условията, когато, както знаете, икономиката спря да работи, трябваше да се налеят много пари в подкрепа на бизнеса и на домакинствата. Моето послание към президентите - обърнете внимание на този ресурс, който идва без да се вдига вашият дълг. Той е продукт на колективната мощ на страните-членки на МВФ и е резерв, на който трябва да разчитате и да мислите как най-добре да го използвате. Ние работим по темата за ефективност на инвестициите, но в момента най-съществената помощ е най-голямата в историята на МВФ", каза още Кристалина Георгиева.

Водещи новини

Още новини