Икономическият министър: Одитният доклад на ББР казва, че има непрозрачност в управлението на банката и че има концентрация на кредити в малък на брой фирми

Булфото (архив)
share

Отговорността е огромна, тъй като задачите, които трябва да се решават са много, а времето е кратко. Тук се работи повече, отколкото в частния сектор.

Това каза пред darikradio.bg министърът на икономиката Кирил Петков и допълни, че за тези няколко месеца основната цел е да се направи промяна.

"България има предпоставки да бъде богата страна", каза Петков и определи  факторите, които са предпоставка за това. "Ние трябва да се изстреляме поне по две за нашия стандарт на живот", категоричен бе той. "Причината е липсата на ефикастност при използването на тези ресурси", каза той.

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

"Българската банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. вместо да даде на 10 хил. фирми по 100 хил. лева заем - ето какъв резултат би имал за нашата икономика, би било страхотно", даде пример той с причините за лиспа на ефективност.

Министър Петков разказа какво се прави, за да се види как са се използвали публичните средства в ББР. Според неговите думи той все още няма реален достъп до кредитните документи на отпуснатите заеми за тези осем фирми. Банката е с двустепенен контрол, посочи той, и понеже минисърът не е част от надзрония съвет на банката, на този етап не може да види договорите за кредитите, каза той. Според неговите думи, той като собственик на банката, според закона, не може да види действителните договори. 

Позиция на фирмата с най-голям кредит от ББР

Министър Петков каза още, че се предприемат законови стъпки, за да се преодолее тази ситуация. "От БНБ зависи, дали може да бъде сменен надзорния съвет на банката", допълни Петков. Следващата стъпка е да се говори с членовете на надзрония съвет, за да се разберат мотивите за концентрацията на този финансов ресурс само в тези 8 фирми.

"Одитният доклад, който е извършен казва, че има непрозрачност в управлението на банката и че има концентрация на кредити в малък на брой фирми. Двама от тримата членовете на надзрония съвет блокират информацията, за да се види как е защитен обществения интерес", категоричен бе той. 

Промяна през прозрачност - това поиска Кирил Петков. "Разговорите ще бъдат публични, чрез онлайн платформа и всички граждани ще могат да видят тези разговори. Промяна в устава ще се направи така, че ББР да не може да дава по-голям заем от 5 млн. лева", допълни министър Петков.

ББР с официална позиция по повод думите на министър Кирил Петков

Другият "слон" в Министерството на икономиката  е Държавната консолидационна компания. Петков разказа за решение да се строи сграда от 90 хил. квадратни метра, за държавната администрация.

Водещи новини

Още новини