Защо олиото продължава да поскъпва?

Pixabay
share

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам - имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро.

Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

 

СНИМКА: БНТ/ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

По думите му на международните борси се наблюдава "денивелация близо 1 000 долара, което никак не е малко".

"Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта", отново подчерта той.

Тодор Джиков: 14 млрд. лв. се изсипаха в земеделието, а само хлябът и олиото в магазините са български

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила.

"На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна", обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.

Водещи новини

Още новини