Състоянието на българските банки зависи изцяло от пазара

share

Потребители имат нужда от прозрачност и яснота, когато избират своите депозити и кредити.

Състоянието на българските банки зависи изцяло от пазара и това неминуемо се отразява върху лихвената база, затова хората имат нужда от ясни дефиниции на факторите, които могат да повлияят върху техните кредити.

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на Асоциацията на банките в България Асен Ягодин.

Въпреки че са дъщерни дружества на големи европейски банки, те зависят все повече от условията в страната, а не както преди – от финансовите потоци на банките-майки. Последните години се наблюдава обратен процес на възстановяване на ресурси към Европа.

Асен Ягодин е и главен изпълнителен директор на единствената изцяло държавна банка - Българската банка за развитие. Банката се занимава приоритетно с кредитирането на малките и средните предприятия.

От миналата година Българската банка за развитие има две нови програми, като по едната ще се гарантира фиксирана лихва от 7 % за дългосрочни кредити до 100 млн. лева. По този проект ще се партнира със 7 други банкови институции.

Влиянието, което оказа финансовата криза върху икономиката на България, се отрази на решенията, които взима една банка кой и с колко да финансира. Сега банките анализират по-задълбочено съответната фирма и състоянието й, но и самите фирми вече са по-внимателни.

Банковите институции са особен вид посредници на финансовия пазар. Те събират свободни средства от хората - чрез техните депозити и ги предоставят на други – чрез различните кредити. Затова ангажиментите към клиентите им са сериозни и те трябва да бъдат по дефиниция консервативни в дейността си, за да не предизвикат загуба на поверените им средства. Българските банки работят в конкурентна среда, която се определя от пазара, а това се прехвърля в цената на кредита.

Необходимо е потребителите да знаят факторите, които могат да окажат влияние върху техните банкови решения. Трябва да се изяснят елементите, които участват при формиране на лихвения процент по кредитите. Те трябва да са ясно дефинирани, за да има по-голяма прозрачност при предоставянето им.

Депозитната цена е основният елемент, върху който се гради цената на кредитите, както и рисковата премия. Лихвите ще бъдат там, където ги определя пазара.

Ягодин сподели, че се очаква нов проект по Програма за развитие на селските райони. Той ще предостави 335 млн лева , с които ще бъдат гарантирани кредити за повече от 1. 300 млрд. лева. Гаранционният фонд ще бъде реализиран до второто тримесечие на годината.

Водещи новини

Още новини