Мариана Кукушева: Големият риск е при големите производители на хляб

Кадър: БНТ
share

Очаква се през 2019 г. цената на житото да се повиши, както и производствените разходи. Въвеждането на тол таксите също ще се отрази върху разходите на хлебопроизводителите, тъй като превозът на хляба е специфичен и включва големи разходи. Това коментира председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Промяната на цената за всеки производител зависи от неговата икономическа издръжливост, неговите резерви и възможността за промяна на договорите.

Големият риск е при големите производители на хляб, допълни тя.

По думите на председателя на браншовия съюз, трябва да се въведе диференцирана ДДС ставка на хляба, тъй като производителите в България преработват и използват изцяло българска суровина.

Цената на хляба в България трудно може да се манипулира, тъй като страната ни е голям износител и присъства на големия европейски пазар.

Хлябът и хлебопроизводството не се финансират от европейски програми. Ангажирани са само национални капитали. Това е единственият бранш в страната, в който няма чужди инвестиции.

В България са регистрирани 680 фирми като хлебопроизводители, но на практика са два пъти повече, заяви Кукушева. Върху нерегистрираните не се упражнява нужният контрол от БАБХ. Подобни производители изпълняват и обществени поръчки за доставки на закуски на училища, например, изтъкна Кукушева.

Водещи новини

Още новини