Делян Добрев: Законопроектът за концесиите е работещ

Булфото (архив)
share

Законопроектът за концесиите е работещ, който ще даде възможност на частния сектор да инвестира в публична инфраструктура. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев, по време на дебатите по първо четене на Законопроекта за концесиите.

Той се обърна към опозицията с думите: „Точно вие, колеги от ляво, дадохте на концесия 1/3 от Черно море на една фирма, свързана с Красимир Георгиев, „Фронтиер” с 5 хил. лева капитал срещу 200 хил. евро бонус. Помните ли го това? Впоследствие, процедурата, която ние проведохме за блок „Хан Аспарух”, привлякохме Total, OMV и Repsol с 80 млн. евро без ДДС бонус. Разликата между 200 хил. евро и 80 млн. евро е 400 пъти”, заяви Добрев.

„Помните ли, че миналото Народно събрание имахме временна комисия, която беше за установяването на фактите и обстоятелствата около мината в Бобов дол. Какво се оказа там? Държавата, с решение МС, въпреки отрицателните становища, е прехвърлила права на една частна фирма и то безвъзмездно. Няколко месеца след прехвърлянето на тези права, частната фирма ги продава на друга фирма за 35 млн. евро”, допълни Добрев.

По думите му проблемът на позицията с предлагания законопроект не е свързан с евентуалния риск от злоупотреба, а с това, че той създава правила. „С него тези примери, които ви дадох, немогат да се случат”, обясни Добрев.

В реплика председателят на Правната комсия Данаил Кирилов възрази срещу това, че Делян Добрев се е концентрирал единствено върху два примира. „Искам да се опитате да си припомните, по времето на правителството на Тройната коалиция, когато се прие Законът за концесии, коя беше една от най-големите планови, стратегически концесии, която развиваше МРРБ? Не беше ли по отношение на АМ „Тракия”, заяви Кирилов.

Водещи новини

Още новини