НАП почва проверки на 5000 фирми за данък "уикенд"

share

НАП започва нов тип кампания за събиране на данък "уикенд". За целта първо ще бъдат проверени 5000 фирми, за които има данни, че пестят ДДС, като купуват скъпи автомобили и лукс сгради уж за служебни цели, а всъщност придобивките се ползват за лични нужди. Няма да се правят обаче тежки ревизии, последвани от актове и глоби за неплатени данъци, а целта е чрез проверките компаниите да бъдат насърчени сами да поправят грешките и да внесат пропуснатите налози, съобщава в. Сега. Това стана ясно вчера по време на семинар, организиран от приходната агенция. Освен това експертите на НАП увериха, че няма да ровят в разпечатките за телефонните разговори на персонала, но се очаква фирмите коректно да намаляват данъчния кредит по ДДС, ако устройствата се ползват и за лични цели.

"Данък "уикенд" се прилага в целия ЕС, той е част и от нашето законодателство и би трябвало да се прилага и у нас в последните 20 години, но това не правено", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той посочи, че само в България е станало нещо нормално да пишат на фирмата всякакви разходи - дори за детегледачки и градинари, за да плащат по-малко ДДС. През 2014 г. покупките на нови леки коли от името на фирми са за 400 млн. лева, но повечето от тях всъщност са за лично ползване, а счетоводителите на фирмите дори не са виждали тези придобивки, даде пример Бъчваров. И добави, че има компании с по 7-8 леки автомобила и имоти, които нито ден не са били използвани по работа.

"Това, което иска НАП да направи, е не да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Радикално променяме подхода - ако се открие невярна фактура, ако справката декларация по ДДС е сгрешена, вместо да възлагаме ревизия, препоръчваме на данъкоплатеца сам да коригира неточностите и да начисли дължимия данък сама", коментира по БНР Бъчваров. Според него при коректно прилагане на данък "уикенд" за година ефектът за бюджета ще е минимум 100 млн. лева.

Водещи новини

Още новини