Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 3,16 на сто, до 1.371 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. На 11 ноември ИТЦ беше 1,288 пункта и за три седмици се повиши с 6,44 процента. Базовото ниво на ИТЦ - 1.000, е от 2005 година.
Оранжерийните домати поскъпват с 9,9 на сто тази седмица и се търгуват по 1,67 лева за килограм. Цената на вносните домати се понижава с 9,0 на сто, до 1,11 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поскъпват с 1,4 на сто, до 2,10 лева средно за килограм. Цената на картофите се повишава с 4,4 на сто и става 0,71 лева за килограм на едро. Цената на морковите се повишава с 2,8 на сто, до 0,73 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,52 лева за килограм на едро.
Ябълките поскъпват с едно на сто и се търгуват средно по 1,05 лв./кг. Цената на лимоните се понижава със 1,0 на сто, до 1,80 лева за килограм. Гроздето от внос поскъпва с 4,5 процента, до 2,30 лева средна цена.
Кравето сирене поскъпва с 1,4 на сто и се продава средно по 5,44 лв./кг. Кашкавалът, тип "Витоша", се търгува по 10,00 лв./кг. Олиото се купува по тържищата по 2,06 лева за литър. Цената на каймата се повишава с 1,5 на сто и е средно 4,70 лева за килограм. Пилешкото замразено месо се търгува по 3,80 лева за килограм на едро. Захарта се купува по 1,55 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се повишава с една стотинка до 0,83 лева за килограм.
Зрелият фасул се купува средно по 3,24 лв./кг. Яйцата поскъпват с една стотинка и се продават по 0,19 лева за брой на едро.