Янка Такева призова да се приеме бюджетът за 2017 г., за да има увеличение на учителските заплати

Булфото
share

Председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева призова да се приеме бюджетът за 2017 г., за да има увеличение на учителските заплати от 1 януари догодина. В коментар за БТА тя каза, че в бюджета за средното образование за догодина са отпуснати допълнително 223 милиона лева и с тях ще бъдат осигурени всички дейности в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

От тези 223 милиона лева 103 милиона лева са за увеличение на заплатите на учителите през 2017 г., а 26 718 000 лева са за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал, поясни Такева.

Ако има увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г., минималната работна заплата за учителска длъжност ще се повиши от 600 на 680 лева, каза председателят на СБУ. Сега средната учителска заплата е 865 лева. Ако има увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г., средната заплата на педагогическите кадри в страната ще стане 972, поясни Такева.

В парламентарната комисия по образованието и науката, когато през тази седмица се обсъждаше проектът на бюджета за 2017 г., апелирах към всички политически партии да го подкрепят и да го приемат, защото ако не се приеме бюджетът, образователната система и другите системи, ще работят с 1/12 част от бюджета за 2016 г., коментира Такева. Това означава, че няма да могат да се обезпечат със средства всички промени, залегнали в новия Закон за предучилищното и училищното образование и няма да има увеличение на работните заплати на учителите от 1 януари 2017 г., коментира лидерът на СБУ.

"Затова смятам, че политиците не трябва да поставят на карта съдбата на толкова много учители и на непедагогическия персонал в образованието", заяви Янка Такева. Тя отбеляза, че ако новото правителство, което ще бъде сформирано след предсрочните избори през 2017 г., иска да актуализира бюджета, може го направи, както това е ставало и в предишни години. "Надявам се, че политиците ще проявят разум и уважение към българските учители", призова председателят на СБУ.

Янка Такева каза, че в бюджета за 2017 г. са предвидени също 12 милиона лева за колективния трудов договор в предучилищното и училищното образование, както и 6 милиона лева за приобщаващото образование, 4 милиона лева за професионалните гимназии, 9 милиона лева за децата със специални образователни потребности, а 11 800 000 лева са предвидени за увеличаване на стандарта на детските градини. Отпуснати са и около 3,5 милиона лева за защитените детски градини в страната, каквито ще има за първи път у нас, обясни лидерът на СБУ.

Водещи новини

Още новини