Гърци и македонци тръгнаха на гурбет у нас

share

За последните два-три месеца все повече гърци и македонци с дипломи за висше образование търсят работа у нас. Това отчетоха  експерти на една от световните агенции за подбор на персонал, която вече има офиси и у нас.

Подгонени от кризата, комшии с висока квалификация избират да живеят и работят в България, твърди Георги Георгиев, мениджър за България на „Адеко”. През последните дни работа е потърсил дори изпълнителен директор на фирма в Гърция, която предстои да бъде закрита. Той предпочел да работи по възможност пак като шеф, но в нашата страна. Напоследък поне тридесетина шведи, норвежци и холандци също са избрали да работят у нас в т.нар. изнесени услуги на някои от световните корпорации. В зависимост от квалификацията и уменията си те могат да получават до 5000 евро месечно, но в същото време заради ниския ни стандарт разходите им са несравнимо по-малки от собствените им страни.

Заради ниските данъци доходите им стават по-големи, обясни и Надя Василева от „Менпауър“, друга световна фирма за подбор на персонал, пише "Монитор". Вече има десетки случаи и на български емигранти, които са отказали високите заплати в западните страни, за да работят за същите компании, но у нас. От Канада и дори от Бразилия наши гурбетчии са намерили обратния път заради заплата от над 3000 евро.

Според Надя Василева, IT специалистите вече не достигат и се налага да ги търсим в чужбина. Понеже много от изнесените центрове обслужват европейския пазар, се налага да се назначават хора с немски език. У нас и те се оказват дефицитни, заради това компанията вече набира служители от Сърбия и Хърватия. Подобни трудности ни очакват и при специалистите с френски, пророкува Василева.

България успя да си запази място в тези изнесени услуги първоначално заради сравнително ниското заплащане на персонала. В момента ние сме на 17 място сред предпочитаните места за развиването им. Пазарът им у нас годишно се изчислява на 322 млн. долара с 500 активно работещи компании.

На първо време у нас непознатият до скоро бизнес започна с прословутите колцентрове, в които млади хора изкарват повече от прилични заплати, само защото отговарят по телефона на клиенти от цял свят. Постепенно обаче се оказа, че имаме достатъчно добър персонал, за да вдигнем услугата на по-високо ниво и сега в IT сектора търсенето се преориентира към изследване и развитие, твърди Георги Георгиев. В момента световните компании опитват да прехвърлят у нас част от работата си, свързана с разплащанията и проследяване на фактурите от клиентите. Заради това се търсели финансисти с различна насоченост. За да снижава разходите си, бизнесът предпочита за няколко работи да наема един човек, като съответно му плаща и по-висока заплата. Затова например чуждите компании в момента търсят да назначат инженер с търговски умения или компютърен специалист с финансови знания.

Водещи новини

Още новини