Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро остана тази седмица на ниво 1,344 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Вече три месеца ИТЦ е с минимални промени - на 18 септември той отново беше беше на ниво 1,344 пункта.
Оранжерийните домати поскъпват с 3,0 на сто и се търгуват по 1,72 лева за килограм. Цената на българските оранжерийни краставици се качва с 5,3 на на сто до 2,17 лева за килограм. Зелето се търгува на едро по 0,87 лева за килограм, а картофите поскъпват с 3,3 процента до 0,63 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 3,3 процента до 1,03 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 1,1 на сто до 1,78 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 5,9 на сто до 1,27 лева за килограм. Мандарините се търгуват с 11,43 на сто по-евтино тази седмица, по 1,26 лв./кг.
Кравето сирене се продава средно по 5,45 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 1,4 на сто и се търгува средно по 9,86 лв./кг. Олиото поевтинява с 0,9 на сто и се продава 2,20 лева за литър. Цената на каймата пада са с 1,5 процента до 4,60 лева за килограм.
Пилешкото замразено месо се продава по 3,82 лева за килограм. Захарта се продава средно по 1,35 лв./ кг. Брашното тип "500" се търгува по 0,83 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 2,9 на сто е се купува по 2,97 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,20 лева за брой на едро.